10 vinkkiä keittiösuunnitteluun

31.10.2017

Onko keittiöremontti mielessä? Hyvällä suunnittelulla keittiöstäsi saadaan tyylikäs ja aidosti toimiva kokonaisuus, jossa halutaan viettää aikaa muutenkin kuin kokkaillessa. Lue Puuvajan vinkin onnistuneeseen keittiösuunnitteluun ja varaa sen jälkeen maksuton suunnitteluaika ammattilaiselle!

1. Mitoita keittiö kotitaloutesi tarpeisiin

Sinkkutaloudella ja nelilapsisella perheellä on kovin erilaiset vaatimukset keittiölle. Pienelle taloudelle saattaa riittää vähempi kaappitila ja kaksipaikkainen liesi, kun taas isommalla perheellä tuppaa olemaan enemmän astioita, laitteita, kuivamuonaa, jääkaappituotteita ja pakasteita. Joissain perheissä käteväksi ratkaisuksi saattaa löytyä kaksi astianpesukonetta ja korkealle perheen pienimpien ulottumattomiin sijoitettavat laitteet.
Kannattaa ottaa myös huomioon kaappien ja tasojen korkeus – keittiön toiminnallisuuteen vaikuttaa huomattavasti, kuinka korkealla usein käytettävät tasot ja kaapit ovat. Ihmiset ovat eripituisia ja keittiösuunnittelussa voidaan ottaa myös tämä fakta huomioon.

2. Sijoita eri keittiöelementit käytännöllisesti

Keittiön toimivuus riippuu suuresti siitä, miten keittiön eri elementit on koottu yhteen. Toimivassa keittiössä kaappien ja laitteiden ovet eivät kolise yhteen ja ne pääsevät avautumaan kokonaan. Samoin kahden tai useamman ihmisen olisi monesti hyvä päästä liikkumaan keittiössä samaan aikaan, ilman että syntyy turhaa tönimistä. Lieden äärellä kokkaillessa taas esimerkiksi lastat, mausteet ja pannunaluset ja patakintaat olisi hyvä sijoittaa aivan käden ulottuville. Aamuäkeyttä taas torjuu tehokkaasti vesipisteen läheisyyteen luontevasti sijoitettu kahvinkeitin, suodatinpussit ja kahvi.

3. Avokeittiö vai erillinen huone?

Etenkin uusissa rakennuksissa avokeittiö on tullut jäädäkseen, eikä suotta. Avokeittiö helpottaa arkea lapsiperheillä, tekee illanistujaisissa seurustelusta helppoa ja luontevaa illan kokillekin sekä luo tilan tuntua asunnossa, jossa neliöt tulisi käyttää tehokkaasti. Ovien takaa muusta kodista erotettavassa keittiössä on toki puolensa, jos keittiön käryt ja äänet halutaan pitää vain keittiössä.

4. Kaikki tila käyttöön

Etenkin, jos keittiössä tarvitaan runsaasti säilytystilaa eikä keittiö ole tarkoitettu vain edustuskäyttöön, kannattaa kaikki mahdollinen tila valjastaa säilytyskäyttöön. Metri tyhjää tilaa yläkaappien ja katon välissä kerää vain pölyä ja menee hukkaan, kun korkeallekin sijoitetuissa kaapeissa voisi säilyttää harvemmin käytettäviä tarjoiluastioita tai mummon perintökuppeja. Myös L-muotoisissa keittiöissä 90-asteen kulma aiheuttaa haasteita säilytykseen, ja niiden käyttöä keittiössä kannattaakin miettiä ja suunnitella huolella.

5. Hahmottele keittiön värimaailmaa

Nykyisin keittiön ei tarvitse olla enää kokovalkoinen. Vaihtoehtoja löytyy sateenkaaren joka sävyssä, ja modernit tulostustekniikat mahdollistavat jopa esim. persoonallisten taustakuvien käytön keittiön välitilassa. Inspiraatiota erilaisista värimaailmoista kannattaa hakea muun muassa Pinterestistä, sisustuslehdistä, sisustusohjelmista ja Puuvajan galleriasta.

6. Mieti erilaisia vaihtoehtoja materiaaleiksi

Keittiön kaapinoviin kiiltävä vai matta? Välitilaan laminaatti, alumiini, lasi, laatta vai kenties liitu? Tasoihin laminaatti, puu, kivi vai rosteri? Laiteet näkyville vai piiloon integroituina kalusteovien taakse? Entä pysyykö keittiön lattia entisellään, vai meneekö se myös vaihtoon? Vaihtoehtoja on monia, ja samoin kuin keittiön värimaailman suhteen, kannattaa tutustua eri materiaalivaihtoehtoihin ja valita mieleisensä.

7. Mitä kodinkoneita keittiöön?

Kodinkonevalinnat keittiöön kannattaa tehdä harkitusti tarpeiden mukaan. Jos käyttäjiä ei ole monia ja tila on rajoitettu, luultavasti kapeampi astianpesukone, kaksipaikkainen liesi ja vaikkapa erikoiskorkea jääkaappi-pakastin olisivat täysin toimivia mutta tilaa säästäviä ratkaisuja. Jos taloudessa on taas asialleen omistautuvia gourmet-kokkeja, täytyy laitteistonkin vastata tarpeita ja haluttua tasoa. Tarvittaessa keittiön varustelussa kannattaa ottaa huomioon myös pesutilojen kodinkoneet. Esimerkiksi joissain tapauksissa keittiöön voisi olla järkevää sijoittaa pyykinpesukone tai vaikka kuivausrumpu, jos kylpyhuonetilojen tilat ovat kortilla.

8. Putki- ja sähkötyöt

Kattavassa keittiöremontissa tarvitaan lähes poikkeuksetta myös sähkö- ja lvi-ammattilaisten apua. Keittiöremontti on hyvä hetki miettiä keittiön nykyisten sähköpisteiden sijaintia ja laatua. Onko pistorasioita tarpeeksi? Ovatko ne oikeissa kohdissa ja oikealla korkeudella? Halutaanko mukaan erikoisempia ratkaisuja esim. tason sisään piilotettava pistorasia tai pistorasia usb-liitännällä? Myös valaistus kannattaa katsoa kuntoon; halutaanko led-nauhavaloja kiinni kalusteisiin, ovatko katkaisijat käytännöllisillä paikoilla ja tarvitaanko uusia valaisinpistorasioita kattoon.

Putkimiestä taas tarvitaan vähintään allashanan asennuksessa, pesukonehanan ja itse laitteen kytkennässä. Jos vesipisteen paikkaa halutaan muuttaa keittiössä, vaatii se isompaa urakkaa LVI-ammattilaiselta ja esimerkiksi asunto-osakeyhtiössä erillisen luvan saamista.

9. Lupa-asiat kuntoon ennen aloitusta

Asunto-osakeyhtiöissä ennen remonttia täytyy muistaa tehdä remontti-ilmoitus taloyhtiön hallitukselle tarvittavine liitteineen. Jos keittiöremonttiin liittyy rakenteiden tai kiinteiden pintamateriaalien purkutöitä ennen 1994 rakennetussa kiinteistössä, purettavista materiaaleista tulisi tehdä vielä mitä luultavimmin asbestikartoitus. Omakotitalojen mittavissa keittiöremonteissa voi tarvita rakennuslupaa, mutta asian voi tarkistaa alueen rakennusvalvontaviranomaiselta.

10. Budjetti

Lopuksi on todettava se tosiasia, että väistämättä myös budjetti vaikuttaa keittiösuunnitteluun joko mahdollistavasti tai rajoittavasti. Useimmiten kuitenkin rajoittavasti. Perusohjenuorana kannattaa ajatella, että keittiön toiminnallisuudesta ei kannata hirveästi tinkiä, koska se saattaa kostautua myöhemmin, kun säästämisen nimissä hankitut huonosti tilaan istuvat keittiökaapit tai muut kalusteet alkavat ärsyttää käytössä. Kompromisseja kannattaa pikemminkin hakea mahdollisesti materiaalivalinnoista, kodinkoneista ja ei-ykkösprioriteetin lisävarusteista. Esimerkiksi erikoismitoitettu kapea keittiönkaappi saattaa olla pitkässä juoksussa järkevämpi sijoituskohde kuin vaikka uunin alle sijoitettava lämpölaatikko tai 30€/kappale maksavat erikoishienot vetimet kaikkiin keittiön 20 vetolaatikkoon.

Suunnittelun iloa ja tervetuloa Puuvajaan hakemaan ja kuulemaan lisää keittiöideoita. Jos haluat varmistaa, että saat ammattimyyjiemme jakamattoman huomion keittiöllesi, jätä meille viesti ja pyydä itsellesi henkilökohtaista maksutonta suunnitteluaikaa. Autamme ilolla uuden keittiösi luomisessa!